מה בין סטרס להשמנה?
הישרדות –רק ריאליטי?
עבודה, פרנסה, גידול ילדים, לימודים, נהיגה, זיהום אויר, כל אלה ועוד תורמים ללחץ היומיומי בו אנו שרויים.
הורמוני הסטרס המופרשים מגופינו (בעיקר אדרנלין וקורטיזול) נועדו לחדד את חושיו של האדם הקדמון אשר היה שרוי במצב של הישרדות. הסכנות שארבו לו לעיתים והמצוקה בה היו שרויים הגוף והנפש, גרמו לו להיות במצב של "הילחם או ברח". לשם כך התגייסו הורמוני הסטרס אשר אחראים להגברת קצב הלב, חידוד המחשבה, הזרמת דם וחמצן לשרירים על חשבון מערכות אחרות, פחות חיוניות, כמו מערכת העיכול.
אלא שעם הזמן, האדם המודרני סיגל לו אורח חיים כזה שהסטרס הפך להיות יומיומי ולאורך זמן ממושך.
התוצאה היא החלשות הגוף והתשת האדרנל. פגיעה במערכות חיוניות בגוף, האטת חילוף החומרים ומחלות כמו סוכרת, עודף שומני דם וגם עודף משקל.
איך זה עובד?
§ במצב לחץ הגוף מיצר בין השאר קורטיזול. נוכחותו גורמת לירידה ברגישות ללפטין – הורמון השובע. התוצאה: רעב מוגבר, תשוקה גוברת לסוכרים, צריכה גדולה של קלוריות בנוסף להאטה בחילוף החומרים. הגוף "אוגר" אנרגיה כשומן בטני ע"מ להתמודד עם "סכנות עתידיות" אשר לא באמת קיימות במצב של סטרס כרוני.
§ לחץ נפשי מוריד את רמות הטסטוסטרון,דבר הגורם לאיבוד רקמת שריר ולצבירת שומן.
§ לחץ נפשי מגביר יצור אדרנלין, הגורם להעלאת רמת האינסולין.
§ במצב נורמאלי, רמות הקורטיזול יורדות בלילה ורמות המלטונין והורמון הגדילה עולות. האחרונים אחראים להרדמות ולתהליכי ריפוי הגוף. במצב של שחיקה, המקצב היומי הטבעי משתבש, קורטיזול מופרש בלילה ואנשים סובלים מ"תסמונת האכילה הלילית" שהתוצאה שלה – עליה במשקל.
אנטי סטרס
על מנת לשבור את מעגל הקסמים ההורמונאלי, חשוב שתהיה לנו שליטה על מערכת העצבים המסייעת לנו להירגע. כאשר נרגעים, חילוף החומרים מואץ, שריפת השומן מתגברת והרגישות לאינסולין משתפרת. התוצאה – ירידה במשקל.
שינוי תזונתי:
§ צריכה של מזון קל לעיכול מאחר שבשעת לחץ פחות אנרגיה זמינה לתהליך העיכול.
§ הפחתה של פחמימות ריקות (סוכר פשוט), אלכוהול, קפאין, מזון מתועש ובעל חומרים משמרים הגורמים להתשת האדרנל.
§ צריכה של פחמימות מלאות אשר מכילות סיבים, ויטמינים ומינרלים .אלה מאזנות רמות סוכר ומעלות את רמות הסרוטונין במח – הורמון הגורם לתחושת רגיעה ומצב רוח מרומם.
§ הקפדה על מזונות המכילים נוגדי חימצון, ויטמינים ומינרלים. כולם תורמים להגנה מפני :יצור רדיקלים חופשיים, שחיקת בלוטת האדרנל ומניעת נטרול עודפי אדרנלין וקורטיזול.
מזונות אלו צריכים להיות עשירים באשלגן, בויטמיני B במיוחד B5 ו- B6 , ויטמין C, מגנזיום, סלניום וקוורציטין. נזכיר רק קומץ חשוב: מאכלי ים, ירקות עליים ירוקים, שיבולת שועל, בננות, גרעיני דלעת, שקדים, בצל סגול, פירות יער.
§ חליטות צמחים מרגיעים.
הרפיה:
חשוב לאמץ שיטות הרפיה כמו: יוגה, דמיון מודרך, עיסוי, מדיטציות, נשימות בטן, השתתפות בחוגים "לנשמה".
תוספי תזונה וצמחי מרפא: חובה להתייעץ עם מומחה.
ויטמין C, קומפלקס B, מגנזיום, B5, B6 , פורמולות צמחי מרפא המכילים צמחים אדפטוגנים המזינים את בלוטת האדרנל ותומכים בחולשת מערכת העצבים.
שתהיה לכולנו שנה שלווה, בריאה ומאושרת
ג'וד (יהודית) וילדר, מטפלת ברפואה טבעית באמצעות תזונה, צמחי מרפא, פרחי באך ואוליגותרפיה. בוגרת מדיסין מדיקולג' במגמת תזונה טבעית, בוגרת לימודי כימיה , ביוכימיה ותזונה מהאוניברסיטה העברית. בעלת קליניקה בזכרון יעקב.
http://shirat-hasavim.dpages.co.il